Prečo sa pohánka mení na kašu: hlavná chyba pri varení v hrnci

Tradičný spôsob varenia pohánkovej kaše v hrnci často vedie k neuspokojivým výsledkom.

Mnohé ženy v domácnosti sa stretávajú s tým, že namiesto drobivej prílohy dostanú lepkavú hmotu pripomínajúcu kašu, uvádza korešpondentka .

Hlavným problémom je ťažká kontrola teploty a množstva tekutiny v hrnci. Aj malý prebytok vody alebo príliš dlhé varenie zmení jemné zrná na kašovitú hmotu.

Pri varení v hrnci sa pohánka varí nerovnomerne – spodná vrstva sa prehrieva, zatiaľ čo horné zrná sú ešte len pripravené. Táto teplotná nerovnováha narúša štruktúru krúpov a aktivuje nadmerné uvoľňovanie škrobu.

Prebytočný škrob spája zrná a vytvára nepríjemnú lepkavú štruktúru. Tento proces je podobný príprave rizota, pri ktorom je lepivosť želaným výsledkom.

Profesionálni kuchári už dávno upustili od hrnca v prospech iných kuchynských spotrebičov. Používajú metódy na dosiahnutie ideálneho pomeru vlhkosti a tepla pre každé zrno.

Ideálne je variť pohánku v hrubostennom riade, ako je panvica na soté alebo hlboká panvica na vyprážanie. Široký povrch dna zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla v celom objeme krúpy.

Technika varenia je podobná vareniu v pare, pri ktorom sa tekutina nevarí, ale postupne sa absorbuje do krúpov. Udržuje sa minimálna teplota, ktorá postačuje na to, aby sa krúpy uvarili v pare bez toho, aby sa zničili.

Dôležitým krokom je predbežné opekanie pohánky na suchej panvici počas 3 – 4 minút. Tento postup zvýrazní orieškovú chuť krúpov a vytvorí ochranný obal okolo každého zrnka.

Po pražení je potrebné dodržať presný pomer tekutiny – na jednu šálku pohánky je potrebných jeden a pol šálky vriacej vody. Pohánku zalejte vriacou vodou, aby ste zabránili teplotným výkyvom.

Priveďte pohánku do varu, okamžite znížte teplotu na minimum a pevne ju zakryte pokrievkou. Pokrievku 15-20 minút nezdvíhajte, aby ste nenarušili teplotu.

Hotovú pohánku treba jemne premiešať vidličkou, aby sa zrná oddelili bez poškodenia ich štruktúry. Tento spôsob varenia vám zaručí krehkú a chutnú prílohu ku každému jedlu.

Prečítajte si tiež

  • Prečo sóda bikarbóna robí palacinky vzdušnými: jednoduché tajomstvo dokonalého cesta bez droždia
  • Čo sa stane s vaším telom, ak budete každý deň piť kávu so škoricou: 5 nezrejmých dôsledkov


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život