Hora špinavého riadu po hostine môže pokaziť dojem z vydareného večera.
Mnohí ľudia jednoducho začnú všetko umývať bez toho, aby premýšľali o stratégii, uvádza .
Hlavnou chybou v tomto procese je chaotické umývanie čistého riadu mastnou hubkou. To spôsobuje, že sa mastnota v tenkej vrstve rozprestrie po povrchu všetkých tanierov a pohárov.
Tuk má nízke povrchové napätie a ľahko priľne k akémukoľvek materiálu vrátane skla a porcelánu. Keď sa mastná špongia dostane do kontaktu s podmienečne čistým povrchom, dochádza k okamžitému prenosu molekúl tuku.
Mechanizmus metódy „grease first“ je založený na princípe postupného znižovania znečistenia. Začínate predmetmi, ktoré obsahujú maximálne množstvo tuku a zvyškov potravín.
Najprv umyjete panvice, hrnce a príbory, ktoré boli použité na prípravu mastných jedál. Potom prejdete na taniere, na ktorých sú stopy omáčok a omáčok.
Potom môžete prejsť na dezertné taniere, tanieriky a šálky, na ktorých je minimálne znečistenie. Proces by ste mali zavŕšiť umytím pohárov a nápojového príboru, ktoré mali len malý alebo žiadny kontakt s mastnotou.
Tento prístup udrží čistotu umývacieho prostriedku a vody v dreze čo najdlhšie. Ušetríte umývací prostriedok, pretože čistá špongia a voda si spočiatku účinne poradia s mastnotou.
Ak budete túto metódu ignorovať, stane sa, že budete musieť neustále meniť vodu a čistiaci prostriedok. V dôsledku toho vynaložíte na dokončenie čistenia podstatne viac času, úsilia a prostriedkov.
Praktické použitie metódy sa začína jednoduchým triedením riadu priamo na stole. Rozdeľte všetok špinavý riad do troch skupín: veľmi mastný, stredne mastný a podmienečne čistý.
Na umývanie prvej, najmastnejšej skupiny, použite viac umývacieho prostriedku a horúcej vody. Keď postupne prejdete na menej znečistené predmety, zistíte, že proces ide oveľa rýchlejšie.
Tento jednoduchý princíp zmení rutinnú povinnosť na efektívny a takmer vedecký proces. Nielenže ušetríte energiu, ale získate aj dokonale čistý riad bez šmúh a mastného filmu.
Prečítajte si tiež
- Ako správne skladovať chlieb, aby vydržal dlhšie mäkký: 3 chyby, ktoré robí každý
- Prečo zamraziť celé citróny: ako si táto jednoduchá metóda zachováva vitamíny a šetrí váš rozpočet

