Ako rýchlo ochladiť horúci čaj na ideálnu teplotu: tri fyzikálne metódy bez kvapky vody

Mnoho ľudí sa stretáva so situáciou, keď sa horúci čaj nedá piť a na prirodzené ochladenie nie je čas.

Tento problém je obzvlášť akútny v kancelárii alebo počas krátkych prestávok, uvádza spravodajca .

Hlavným dôvodom pomalého chladenia je relatívne malý povrch kvapaliny v kontakte so vzduchom. Prenos tepla je pomalý, najmä v keramickom alebo sklenenom hrnčeku, ktorý je sám o sebe dobrým izolantom.

Kľúčovým fyzikálnym princípom rýchleho chladenia je zintenzívnenie procesov výmeny tepla. Na dosiahnutie tohto cieľa sa musia využiť všetky tri typy prenosu tepla: vedenie, konvekcia a žiarenie.

Prvá a najúčinnejšia metóda je založená na zväčšení povrchu kvapaliny. Na tento účel nalejte čaj z hrnčeka do širokej a plytkej misky alebo dokonca do taniera.

Odparovanie z väčšej plochy povrchu výrazne urýchľuje odovzdávanie tepla do okolia. Tento proces je základom nasledujúceho fyzikálneho javu.

Ak fúknete na povrch čaju, nahradíte vzduch nasýtený vodnou parou v blízkosti povrchu suchším vzduchom, čím sa zvýši vyparovanie. Hygienickejšou metódou je však jemné prelievanie čaju z jednej nádoby do druhej v malej výške.

Druhá metóda využíva vysokú tepelnú vodivosť kovov. Stačí vložiť čistú kovovú lyžičku do pohára s horúcim nápojom.

Kov rýchlo prijme prebytočné teplo a jeho veľká povrchová plocha ho účinne odovzdá vzduchu. Najlepší účinok dosiahnete, ak použijete striedavo niekoľko chladných lyžíc.

Treťou metódou je vytvorenie nútenej konvekcie okolo nádoby s nápojom. Hrnček alebo čajník umiestnite do širokej misy alebo misky so studenou vodou, alebo ešte lepšie s ľadovou drťou.

Studená voda bude odvádzať teplo zo stien nádoby oveľa intenzívnejšie ako nehybný vzduch. Vodu okolo hrnčeka môžete pravidelne premiešavať, aby ste maximalizovali účinok.

Ak budete tieto metódy ignorovať a pokúsite sa piť sparený čaj, môže vám to spôsobiť nielen nepríjemné pocity. Pravidelná konzumácia nadmerne horúcich nápojov môže negatívne ovplyvniť zdravie sliznice ústnej dutiny a pažeráka.

Správne vychladený čaj zvýrazní svoju pravú chuť a vôňu bez toho, aby pálil chuťové poháriky. Týmito jednoduchými fyzikálnymi metódami možno dosiahnuť ideálnu teplotu na pitie čaju už za niekoľko minút.

Tieto metódy používajte jednotlivo alebo ich kombinujte, aby ste dosiahli najlepšie výsledky. Teraz si môžete vychutnať svoj obľúbený nápoj bez dlhého a zdĺhavého čakania.

Prečítajte si tiež

  • Ako rýchlo rozmraziť mleté mäso bez mikrovlnnej rúry: 3 bezpečné spôsoby pre dokonalý výsledok
  • Prečo by ste mali prať svoju páperovú bundu s tenisovými loptičkami: princíp práce proti pokrčenej izolácii


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život