Ako uvariť kuracie prsia, aby boli šťavnaté: princíp teplomeru a časovača

Mnoho ľudí sa stretáva s tým, že kuracie prsia po uvarení pripomínajú gumovú podrážku bez chuti.

Tento problém vzniká v dôsledku nesprávnej regulácie teploty a nedostatočného pochopenia procesov prebiehajúcich vo vnútri svalových vlákien, uvádza korešpondent .

Kuracie prsia pozostávajú z veľmi chudého mäsa s minimálnym obsahom tuku. Pri intenzívnom ohreve sa svalové bielkoviny začnú aktívne sťahovať a vylučovať vnútornú vlhkosť.

Hlavné tajomstvo šťavnatosti spočíva nielen v samotnom spôsobe varenia, ale aj v povinnom odpočinku mäsa po odstavení z ohňa. Vtedy sa roztopená šťava vstrebáva späť hlboko do vlákien.

Ak prsia rozkrojíte hneď po uvarení, uvidíte, ako tekutina aktívne vyteká na dosku na krájanie. Práve táto šťava je zodpovedná za šťavnatosť a bohatú chuť hotového pokrmu.

Ak necháte mäso 5 až 10 minút odstáť pod fóliou, umožníte vyrovnanie teplotného gradientu vo vnútri. Vlákna sa postupne uvoľnia a pod tlakom prestanú vytláčať vlhkosť.

Zanedbaním tohto kroku zaniká všetka snaha o marinovanie a presný výber teploty. Dokonca aj dokonale uvarené mäso sa vysuší, ak sa ihneď nakrája.

Kľúčovým nástrojom na dosiahnutie konzistentných výsledkov je kuchynský teplomer. Vizuálne znaky pripravenosti sú často klamlivé a vedú k presušeniu.

Prsia odstráňte z ohňa, keď teplomer v najhrubšej časti ukáže 72-73 stupňov. Zvyškové teplo zvýši vnútornú teplotu na bezpečných 74-75 stupňov len v pokoji.

Predsolenie 40-60 minút pred varením tiež výrazne mení štruktúru. Soľ má čas preniknúť hlboko a ovplyvniť bielkoviny, čím sa zlepší ich schopnosť zadržiavať vlhkosť.

Ak potrebujete prsia nakrájať na šalát, použite metódu rýchleho chladenia. Plátky poukladajte na tanier a vložte do chladničky, aby sa zastavil proces varenia.

Kombinácia presného merania teploty, povinného odpočinku a predbežného solenia vám zaručí dokonalý výsledok. Šťavnaté a jemné kuracie prsia sa stanú častým hosťom na vašom stole.

Prečítajte si tiež

  • Ako nahradiť soľ v každodennej strave: 5 zdravých alternatív na zlepšenie chuti
  • Čo sa stane, ak úplne vyradíte chlieb zo svojho jedálnička: ako bude telo reagovať na odmietnutie


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život