Mnohí ľudia konzumujú soľ v množstve, ktoré je oveľa väčšie, ako odporúčajú lekári.
Podľa korešpondenta je to nepozorovane spôsobené láskou k slaným pochutinám, polotovarom a zvykom pridávať soľ do hotových jedál.
Nadbytok sodíka v tele vedie k zadržiavaniu tekutín a zvýšeniu objemu cirkulujúcej krvi. Neustále zaťažovanie stien ciev a srdcového svalu sa stáva hlavnou príčinou vzniku hypertenzie.
Pixabay
Častým dôsledkom lásky k slaným jedlám sú aj opuchy, ktoré sú viditeľné najmä ráno na tvári a nohách. Nadbytok tekutín zvyšuje záťaž obličiek a bráni im v správnom filtrovaní krvi.
Vzdanie sa nadmerného príjmu soli sa zdá byť ťažké zo strachu, že dostanete mdlé a nechutné jedlo. V skutočnosti existuje arzenál prírodných zvýrazňovačov chuti, ktoré nielenže kompenzujú absenciu soli, ale aj obohacujú paletu vnemov.
Čerstvé a sušené bylinky ako rozmarín, oregano a bazalka obsahujú éterické oleje s výraznou arómou. Stimulujú čuchové receptory, vďaka čomu je vnímanie chuti pokrmu plnšie a intenzívnejšie.
Kyslé výrobky, ako je citrónová šťava alebo jablčný ocot, účinne odtienia prirodzenú chuť prísad. Kyslosť akoby „otvárala“ chuťové poháriky, čím znižuje potrebu dodatočného solenia.
Korenie a korenie, ako napríklad čierne korenie, rasca alebo paprika, majú svoje vlastné komplexné chuťové profily. Jedlám dodávajú hrejivosť, sladkosť alebo pikantný nádych, čím úplne menia gastronomický zážitok.
Cesnak a cibuľa v čerstvej, pečenej alebo práškovej forme sú silnými prírodnými aromatickými látkami. Ich prirodzene sa vyskytujúce glutamáty zvýrazňujú chuť mäsa, zeleniny a húb bez akejkoľvek zdravotnej ujmy.Užitočné morské riasy, ako sú kelp alebo nori, sa vďaka vysokému obsahu jódu a minerálov môžu nasekať a použiť ako pikantné korenie. Morská soľ, hoci je to soľ, často potrebuje menej na dosiahnutie rovnakého chuťového účinku vďaka bohatšiemu zloženiu minerálov.
Postupné znižovanie množstva soli v strave umožňuje vašim chuťovým pohárikom prispôsobiť sa a znovu sa naučiť chutiť prirodzenú chuť potravín. Začnite tým, že sa vyhnete dodatočnému soleniu pri stole a varte s menším množstvom soli, čo kompenzujte korením.
Experimentujte s hotovými zmesami provensálskych byliniek, talianskeho korenia alebo kari, ktoré vám pomôžu dosiahnuť rýchle a jednoduché výsledky. Vytvorte si vlastné charakteristické zmesi tak, že si zapíšete úspešné kombinácie, aby bolo varenie ešte zábavnejšie.
Pravidelné používanie korenia namiesto soli bude mať pozitívny vplyv na vaše zdravie už za pár týždňov. Zaznamenáte úbytok hmotnosti v dôsledku straty prebytočných tekutín, zlepšenie funkcie obličiek a stabilizáciu krvného tlaku.
Prečítajte si tiež
- Čo sa stane, ak úplne vyradíte chlieb zo svojho jedálnička: ako bude telo reagovať na odmietnutie
- Ako si pri varení zachovať žiarivé farby zeleniny: vedecký prístup ku kulinárskej estetike