Záhradkári počuli o ľudovej metóde napájania rastlín sladkou vodou a rozhodli sa ju vyskúšať na jemných sadeniciach paradajok.
Dúfajú, že týmto spôsobom stimulujú rast a posilnia mladé sadenice podľa neoverenej rady, informuje korešpondent .
Myšlienka vychádza z predpokladu, že glukóza môže slúžiť ako ľahko dostupný zdroj energie pre rastlinu, podobne ako pri procese fotosyntézy. Dospelé paradajky si však cukry syntetizujú samy, zatiaľ čo sadenice jednoducho nie sú prispôsobené na ich asimiláciu prostredníctvom koreňového systému.
Hlavné nebezpečenstvo spočíva vo vytvorení ideálneho prostredia pre pôdne patogény, pre ktoré je cukor výbornou živnou pôdou. V dôsledku toho korene sadeníc namiesto toho, aby dostali výživu, sú napadnuté hubami a baktériami, ktoré spôsobujú hnilobu.
Sladký roztok narúša osmotický tlak v koreňovej zóne, čím sťažuje normálne vstrebávanie vody a životne dôležitých minerálov. Výsledkom nie je výživa, ale fyziologická dehydratácia a vyhladovanie mladých paradajok.
Na rozdiel od očakávaní, že sladká vôňa priláka včely, láka predovšetkým mšice, belorítky a hubové molice. Títo škodcovia oslabujú už aj tak stresovanú rastlinu tým, že vysávajú jej bunkové šťavy a prenášajú choroby.
Výskyt lepkavého filmu na povrchu pôdy a stonkách je neklamným znakom toho, že sa začalo kvasenie a mikroflóra sa aktívne rozmnožuje. Tento film blokuje prístup kyslíka ku koreňom, čo zhoršuje situáciu a vedie k nedostatku kyslíka.
Koreňový systém sa v snahe uniknúť nepriaznivým podmienkam môže prestať vyvíjať a odumrieť. Navonok sa to prejavuje vädnutím sadeníc aj pri vlhkej pôde, žltnutím listov a úplným zastavením rastu.
Ak chcete rastlinu zachrániť, okamžite opatrne odstráňte vrchnú vrstvu napadnutej pôdy a prikryte ju čerstvou, suchou zeminou. Ďalšie zalievanie by sa malo vykonávať len čistou, temperovanou vodou s izbovou teplotou, aby sa prepláchla koreňová zóna.
Plnohodnotný vývoj a odolnosť sadeníc rajčiakov nezabezpečujú cukry, ale vyvážené minerálne hnojivá a správna agrotechnická starostlivosť. Silné sadenice, ktoré dostávajú dostatok svetla a živín, sú samy schopné odolávať škodcom a chorobám.
Ako bezpečnú alternatívu možno použiť špecializované prípravky na báze účinných mikroorganizmov na zlepšenie mikrobiologickej aktivity pôdy. Takéto biopreparáty potláčajú patogénnu mikroflóru a pomáhajú rastlinám prijímať výživu z pôdy.
Používanie sladkej vody pre sadenice paradajok je teda agrotechnická chyba, ktorej dôsledky sa budú dlho odstraňovať. Oveľa rozumnejšie je zamerať sa na vytvorenie optimálnych podmienok pestovania, aby sme získali zdravé a silné sadenice.
Nezabúdajte, že stabilná imunita rastliny sa vytvára vďaka kompetentnej starostlivosti, nie riskantným experimentom s neoverenými prostriedkami. Vaše sadenice sa vám za včasnú zálievku, správne hnojenie a dostatočné osvetlenie poďakujú bujným rastom a bohatou úrodou.
Prečítajte si tiež
- Čo robiť, ak sú cukety horké: hlavná chyba starostlivosti počas tvorby vaječníkov
- Prečo hrušky po bohatom kvitnutí neprinášajú ovocie: ako nedostatočné krížové opelenie ovplyvňuje úrodu