Tajomstvo dokonalých palaciniek: ako sóda bikarbóna vytvára textúru s dierou v stene

Domáci kuchári sa stretávajú s problémom hustých a gumených palaciniek, ktoré nepotešia svojou textúrou.

Riešenie tohto problému môže byť jednoduché a elegantné, ak pochopíte úlohu oxidu uhličitého pri pečení, uvádza .

Sýtená voda pôsobí v cestách ako prirodzený a okamžitý kvások. Množstvo mikroskopických bubliniek CO2 je rovnomerne rozložených v celej hmote tekutého cesta.

Pri zahrievaní na panvici sa tieto bubliny začnú aktívne rozpínať. Tento proces doslova „nadvihuje“ vrstvy cesta zvnútra a vytvára jemnú, poréznu štruktúru.

Vzniknuté dutiny sú vytúžené „diery“, vďaka ktorým je palacinka vzdušná. Táto štruktúra lepšie absorbuje omáčky, kyslú smotanu alebo rozpustené maslo.

Dôležitú úlohu v chemickom zložení cesta zohráva aj kyslosť jedlej sódy. Spolupôsobí s lepkom pšeničnej múky.

V dôsledku tejto interakcie sa lepok oslabuje a cesto sa stáva jemnejším. Tým sa zabráni tomu, aby bol hotový výrobok príliš pružný a tuhý.

Použitie sódy bikarbóny má význam najmä pre tých, ktorí pripravujú palacinky na kefíre alebo obyčajnom kvásku. Oxid uhličitý zlepšuje prácu kyseliny mliečnej a zabezpečuje dodatočnú nadýchanosť.

Bez tohto kvásku môže cesto zostať husté, pretože v ňom nie je dostatok vzduchových bublín. Výsledkom sú často tenké a tuhé palacinky.

Na dosiahnutie dokonalých výsledkov je dôležité dodržiavať jednoduchý postup. Sódová voda by sa mala pridať až na samom konci prípravy cesta a zmes jemne premiešať.

Príliš silné a dlhé miešanie spôsobí, že oxid uhličitý rýchlo unikne. Tým sa pripravíte o hlavnú výhodu a znehodnotíte všetky pozitívne účinky.

Tento spôsob funguje dobre nielen pri klasických palacinkách, ale aj pri amerických palacinkách a lievancoch. Princíp nasýtenia cesta plynovými bublinkami je univerzálny pre celú skupinu výrobkov.

Vyskúšajte túto jednoduchú techniku a posuňte svoje kulinárske zručnosti na vyššiu úroveň. Vzdušné, čipkovité a beztiažové palacinky sa stanú trvalou súčasťou vášho jedálneho lístka.

Prečítajte si tiež

  • Prečo je tvaroh suchý a drobivý: ako chyby pri lisovaní ovplyvňujú štruktúru výrobku
  • Prečo domáca polievka nie je taká sýta ako v detstve: hlavná chyba s vývarom


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život