Prečo môže byť mrkva nesladká: Ako dátumy výsadby ovplyvňujú chuť koreňovej zeleniny

Záhradkári sa stretávajú s tým, že vypestovaná mrkva sa ukazuje ako nesladká a bez chuti.

Príčinou takéhoto častého problému sú často chyby pri výbere termínu výsevu, informuje spravodajca .

Sladkosť mrkvy priamo závisí od množstva cukrov nahromadených v koreni. Tieto látky sa aktívne tvoria počas procesu pestovania za určitých teplotných podmienok.

Chladná pôda počas skorého výsevu výrazne spomaľuje biochemické procesy v semenách. V takýchto podmienkach budúce okopaniny nastoľujú program pomalého vývoja, čo negatívne ovplyvňuje ich chuťové vlastnosti.

Optimálna teplota pre klíčenie semien mrkvy je od +3 do +5 stupňov. Na úspešnú akumuláciu cukrov však rastlina potrebuje trvalé teplo v rozmedzí +18 až +23 stupňov Celzia.

Ak sa mrkva vysadí príliš neskoro, nestihne dokončiť celý vývojový cyklus pred nástupom horúceho počasia. Vysoké teploty vzduchu vedú k zvýšenému rastu pletiv na úkor tvorby koreňov.

Pri určovaní termínov výsevu je veľmi dôležité zohľadniť klimatické zvláštnosti vášho regiónu. Pre strednú časť Ruska je optimálnym obdobím koniec apríla až začiatok mája, keď je pôda teplá, ale stále si udržiava vlhkosť.

Ľudová viera radí začať s výsevom mrkvy po odkvitnutí osiky. Tento prirodzený ukazovateľ naznačuje, že pôda sa už dostatočne zohriala na kvalitné klíčenie semien.

Výsev pod zimou umožňuje skoršiu a sladšiu úrodu v nasledujúcej sezóne. Semená, ktoré boli stratifikované v studenej pôde, vytvárajú silné klíčky a obzvlášť šťavnaté koreňové plodiny.

Na zimný výsev si vyberte špeciálne odrody odolné voči chladu s dobrou skladovateľnosťou. Tieto semená sa vysievajú koncom októbra – začiatkom novembra, keď je trvalo chladné počasie bez rozmrazovania.

Nezabudnite sadenice mrkvy preriediť, aby mala každá rastlina dostatok potravy. Prehustenie vedie k súpereniu o zdroje a k tvorbe malých, nesladkých koreňových plodín.

Dodržiavanie agrotechnických pravidiel výrazne zvyšuje pozitívny účinok optimálnych termínov výsadby. Pravidelné zavlažovanie, kyprenie riadkov a včasné hnojenie draselnými hnojivami prispievajú k zvýšeniu cukornatosti.

Zber v správnom čase umožňuje koreňovým plodinám dosiahnuť vrchol ich chuti. Mrkva zozbieraná v chladnom a suchom počasí po prvých slabých mrazoch má zvláštnu sladkosť a chrumkavosť.

Prečítajte si tiež

  • Ako správne sadiť ľalie na jar: 4 kľúčové pravidlá pre svieže kvety
  • Prečo striekať jablone soľou: ako jednoduché riešenie zachraňuje pred lišajníkmi a neštovicami


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život