Med sa právom považuje za jeden z najcennejších prírodných produktov s jedinečnými liečivými vlastnosťami.
Tieto vlastnosti však úplne závisia od jeho stavu a spôsobov spracovania, uvádza korešpondent .
Hlavná hodnota prírodného medu spočíva v jeho komplexnom biochemickom zložení, ktoré zahŕňa enzýmy, vitamíny a fytoncídy. Práve tieto zložky z neho robia silné prírodné antibiotikum a antioxidant.
Kritickým bodom, po ktorom med začína rýchlo strácať svoju užitočnosť, je jeho zahriatie nad 40 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa začínajú nezvratne rozkladať jemné bielkovinové štruktúry enzýmov, ako sú diastáza a invertáza.
Pasterizácia, ktorú niektorí výrobcovia používajú na zabránenie kryštalizácie, je obzvlášť vážnym zásahom do prospešných vlastností výrobku. Dlhodobým zahrievaním pri vysokých teplotách sa med mení na jednoduchú zmes glukózy a fruktózy, čím sa zbavuje svojich jedinečných enzýmov.
Filtrácia a opätovné roztápanie skryštalizovaného medu patria tiež medzi škodlivé spôsoby spracovania. Tieto procesy odstraňujú z výrobku kvetový peľ, ktorý je nielen znakom prirodzenosti, ale aj zdrojom cenných aminokyselín a stopových prvkov.
Kúpa tekutého medu v zime by mala byť pre spotrebiteľa alarmujúcim signálom, pretože prírodný produkt v tomto čase už musí kryštalizovať. Jedinou výnimkou sú niektoré druhy, napríklad agátový med, ale aj tie by mali časom zhustnúť.
Konzumácia prehriateho medu pripravuje organizmus o možnosť získať prírodné protizápalové a imunomodulačné látky. V takom prípade získate len prázdne kalórie a zaťaženie pankreasu podobné čistému cukru.
Ak chcete zachovať všetky výhody medu, nikdy ho nepridávajte do vriacej vody, ale len do nápoja, ktorý sa ochladil na príjemnú teplotu. Na liečebné účely je najlepšie konzumovať ho ako občerstvenie, zapiť teplou tekutinou.
Pri výbere medu dbajte na jeho konzistenciu, vôňu a schopnosť kryštalizácie. Pravý med, ktorý nebol podrobený agresívnemu spracovaniu, bude mať bohatú kvetinovú a trávovú vôňu a postupne bude cukornatý.
Zakúpený med skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote a vyhýbajte sa blízkosti zdrojov tepla. Priame slnečné svetlo pôsobí na enzýmy medu rovnako deštruktívne ako vysoké teploty.
Pamätajte, že najužitočnejší med je surový, nefiltrovaný produkt zakúpený priamo od dôveryhodného včelára. Takýto med nebol priemyselne spracovaný a zachoval si všetky svoje prírodné hodnoty.
Pravidelná konzumácia správne konzervovaného medu posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie vďaka pôsobeniu prírodných enzýmov. Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel môžete med premeniť z obyčajného dezertu na mocný nástroj zdravia.
Prečítajte si tiež
- Prečo banány rýchlo černejú: ako potravinová fólia spomaľuje prirodzený proces
- Ako správne skladovať kuchynskú hubku: radikálna redukcia baktérií v 3 krokoch